Translate

Киселото мляко от фъстъци

Фъстъченото кисело мляко (бактоквас) е хит сред приятели и фенове през последните няколко месеца. Надминава по вкусови, ароматни и лечебни качества всяко животинско мляко. Нещо, което като аромат не може да направи соевото кисело мляко.
Приготвя се само от бакто-модифицирана (жива) вода, активирани ферментационно фъстъци, широкоспектърни елитни пробиотици, в комбинация с диви ферменти и нищо повече. В някои варианти има глини, соли, кристали, кехлибар, но това са ултра бутиковите лечебни варианти.
Като стана въпрос за лечение, фъстъченото кисело мляко няма никакви кулинарни цели, въпреки че е много по-вкусно от всеки млечно-кисел продукт.
Неговият фокус са: борба с дисбактериозата, ударно антиокисление, мощно възстановяване на стомашния, чревен, вагинален микробиом и подпомагане на кожната регенерация и подмлядяване, която се осигурява от пробиотични мехлеми, лосиони и кремове. Това кисело мляко е основна част и от повечето живи кремове.
 
Перфектният отрицателен редокс-потенциал
Като лечебни цели са поставени и редокс борба срещу туморни и ракови образувания, неутрализация на диабет, остеопороза, хормонални аномалии, аутизъм, неврози, имунен дефицит, инсулинова резистентност и метаболитен синдром. Съдейки по отзивите от десетки, ако не е стотици приятели през последната половин година, терапевтичните ултра-пробиотични фъстъчени кисели млека се справят с голяма част от поставените задачи.
Новото на захари (по BRIX), също както и при соевите кисели млека е едва 2.0-2.5%, значително по-малко от всяко животинско ферментирало мляко (5.0-7.0%). Ето защо е идеално за антитуморна терапия, също и срещу диабет, метаболитен синдром.
В същото време, фъстъкът не е носител на предубежденията, които (несправедливо) има към соята. Освен това, добри фъстъци се отглеждат и у нас, в Тракия. Въпреки, че най-добри резултати към момента се постигат с аржентинския едър фъстък, от истинската му родина.
Киселинността е едва 4.0-4.2 (pH). При престояване около седмица на температура 10-14 градуса, придобива още по-кисела нотка и много нежен вкус. Тоест, както всеки добре ферментирал продукт, вкусът и живият спектър се развиват с времето, а не деградират както е при промишлените продукти (със срок на годност). Експериментите ми с фъстъчено кисело мляко и фъстъчен кефир показват, че той остава жив, вкусен, годен за консумация, дори след половин, дори година съхранение на подходяща температура и в херметична опаковка (стъкло и емайлирана метална капачка).
Много се подобрява вкусът и спектърът на въздействие, при добавяне на:
  • Глини, обикновено използвам фина зелена или каолин (бяла).
  • За някои здравословни аномалии стартирам или подпомагам ферментацията чрез археи от шунгит, зеолит и/или кехлибар. Тези млека най-често участват в козметичните кремове.
  • Добавям диви ферменти в заквасочния биореактор (електромагнитна бъркалка). Най-често лакто-сушен домат, лакто-сушени билки (коприва, див чесън, други).
  • Добавянето на CBD, йохимбе, неварено кафе, гуарана, матте дават невероятно въздействие, тонус, енергезиране на тялото. Няма по-добро събуждане на алкалоиди и полезни вещества от ферментацията. 
  • Невероятни ароматни качества се получават чрез ферменто усвояване на аромати от тонка бобчета, какао, ванилия. натурални, разбира се.
Един от секретите на фъстъчените кисели млека е температурният режим: събуждане, активация и дозряване. Това е сложна тема, и опит, който съм събирал през последните 5 години. 
 
От пролетта на 2019-та година правя всички възможни варианти на диво-ферментирали напитки. Кралицата на всички пробиотични напитки без никакво съмнение е лакто-лимонадата от суроватка от фъстъчено кисело мляко.
За лакто-лимонада е много по-лесно да предам знания и емоция чрез дела, а не чрез текст:
Във видеото става въпрос за лакто-лимонада от соева суроватка. Още по-вкусна, ароматна, нежна е лимонадата от фъстъчена млечно-кисела суроватка.
Фъстъчено мляко ферментира и в уникалната концепция за кимчи, която също е по-лесно да ви демонстрирам чрез видео:
С това не се изчерпват чудесата на фъстъченото кисело мляко. Суроватката за лимонадите е налична чрез цедене на фъстъченото кисело мляко, за нуждите на фъстъченият катък. Мазна, ароматна, засищаща, вълшебна храна.
Защо мазна храна? Фъстъченото кисело мляко е много маслено, и то живо маслено (неокислено). Вижте какъв каймак пуска прясното фъстъчено мляко. Запечен на чугунен тиган, каймакът от фъстъчено мляко е една вълшебна храна, топ деликатес.

Фъстъченото кисело мляко е в основата и на най-нежните, много вкусни, живи хлебни продукти. В тях участва и соевата пулпа (окара) след направата на прясно мляко. 
Ферменто-палачинки с фъстъчено кисело мляко

Живи хлябове (Йезекийл, Библейски, без глутен, карфиолен) 

Чуден хляб с 50% заквасена фъстъчена пулпа
Концепцията за млечно-кисела ферментация в хлебни продукти е много интересна, напълно различна от глупавите схващания за дрождева ферментация (мая или квас). Много нежно тесто се получава чрез дълга ферментация (16-20 часа), стартирана от фъстъчено кисело мляко, което подквасва отлично не само зърнените съставки на живият хляб, но и бобовите. Не влиза в конфликт и с натто бактериите (бобова вода) и археите (глини), които осигуряват живот и след изпичане във фурна.
Приказките са нищо без дела, ето няколко снимки и видео за фъстъчените кисели млека.
Видео за първите версии на киселото мляко, сега е доста по-развита концепцията

Суровините, и самото фъстъчено мляко участва в чудните козметични продукти:
Жив лосион, за регенерация на коса, кожа и тяло 

Жив лакто-натто сапун 

Суроватката му е основна съставка за дива глино-паста (зъби, кожа, рани) 

Премиум млечно-кисел крем с фъстъчено мляко

Фин лакто крем за жени и малки деца, основна част от който е фъстъченото кисело мляко 

Уникат с фъстъчено кисело мляко, заквасен от шунгит археа бактерии

Заквасената фъстъчена пулпа е много добър стартер за кисели млека, сирена, боза, хлебни продукти, гозби.

Ферментацията е в кръвта ми, в гените ми, в моят микробиом. Защото съм истински тракиец. И отлично знам, че всички тези чудеса ги мога единствено и само аз. Из целият случен и бездарен свят. Много мои ученици, фенове, приятели, частично също умеят това. 

Може да научите тези знания на мои лекции и семинари, за които се кандидатства на email: plantyogurt@gmail.com. Можете, ако ме кефите, място за хора без потенциал няма, нито свободно време.

Поръчки, дегустации, живи срещи, базари се организират в тази социална група. И никъде другаде, никога някога. Защото това е положението.


Коментари