Translate

Заблудите на диетите и зовът на духа

Преди 6 години започнах голяма промяна. Която само за четири месеца се увенча с 25 килограма намалено тегло, спад на кръвно налягане и пулс с над 20 пункта, обезсмисляне на всякакви медикаменти. Това бяха едни от най-щастливите ми месеци.
След това започнах да задълбавам в диети, ограничения, маниакално спортуване, следване на последните писъци в супер храните, рецептите за вегани. С което се появиха множество проблеми с нервната система, невралгии, лош сън, болки в ставите.
За две години от тегло 98кг. стигнах до 59кг. И съответно дъното - суровоядство, постене, липса на сол и други заблуди.
За да избие всичко това по-късно в кофеинова зависимост, мощни алкохолни периоди, последвани от брутални спортни месеци за "нормализация", натам - посещения при терапевти, напразни надежди за лечебни масажи, антидепресанти.
Може да се каже, че знам всичко за диетите, храната, кулинарията, ограниченията, маниакалността, еуфорията, лудостта, изперкалите вегани, невротичните майки и какво ли не. Защото лично съм минал по всички възможни пътища.
Връщайки лентата назад, ясно виждам удачните си попадения за тази бърза, качествена промяна, но също така и множество грешки, заблуди и стереотипи, насадени от книги, интернет и псевдо гурута. Редовно купувам различни нови книги, но от година въобще не ги чета. Или поне не след втората страница. Издава се само пълна дезинформация, заблуди от бездарни ентусиасти. Самият аз имам чудесна чернова на книга за микробиома, но знам че няма смисъл да я издавам. Това ще ми навлече само лоша енергетика.
Кои са добрите попадения?
  • В основата на всяко метаболитно смущение, а аз имах остра форма на метаболитен синдром е алкохолът, синтетичният, мъртъв промишлен алкохол. И да, психиката има нужда баш от такъв стимулант, затова нерви и затлъстяване са свързани. 
  • Съз знанията си сега, осъзнавам, че нервната система има нужда не от алкохолното гипсиране, а от генетично вродената нужда от ферменти, които да организират синтеза на хормони като мелатонин, сератонин. Хормоналнният глад е в основата и на предозирането със спорт (ендорфини), и деградацията на стави, сухожилия, мускули. 
  • Човек в началото на промяната трябва напълно, до капка да ограничи приемът на всякакъв вид алкохол, дори и на жив, активен, за който ще стане въпрос по-долу. Гладът ни към алкохол е хормонален глад към ферментите на квасови напитки като реджувелак и джинджифилова лимонада.
  • Гладът към захари е обусловен от дисбактериоза и доминация на дрождеви структури в стомаха и червата ни. Спирайки всички бързи захари, включително мед, картофи, ориз, брашна, банани, плодове, човек ударно започва да нормализира теглото си. Пресните зеленчуци в същото време облагородяват и намножават млечно-кисели бактерии в храносмилателната система. 
  • Окислените мазнини от готвени храни безжалостно унищожават бактериалната среда, чрез своята токсичност. Всъщност всяка мазна, неферментирала храна е безкрайно вредна. По-късно го усетих чрез ударно затлъстяване и газове, при консумация на мъртвите, окислени тахани с етикетчета от магазините. 
  • Няма по-полезно умение от това, човек да умее да готви за себе си, за любимите си, за семейството или дори за снимки във Фейсбук. Жива, натурална, питателна храна. Преди промяната, не можех да правя дори бъркани яйца. Само за няколко месеца достигнах поне 6-ти дан по 10-балната кулинарна скала. Сега съм към далеч отвъд всякакви данове, тъй като ползвам храната за лечение, магии, чудеса. 
  • Човек изпитва мощен глад към хлебни продукти, също както и към алкохол, но защо? Защото гените и микробиомът ни помнят не глутеновият дрождеви и химически хляб, в момента, а живите хлябове с дълга ферментация от някога. Сега вече знам как се прави жив хляб, как захарите му падат почти до нулата в процеса на зреене. И да, това е много сложно, трудоемко, и изискващо знания и опит поне за 12-ти дан. 
  • Веднага се отказах от месото, постепенно от млечните и накрая от храните с яйца (което ми бе най-трудно). Но не, не се смятам за веган, повечето от тях са кукувци. Просто усещах, че има нещо гнило в тях (в месата, не във веганите), нещо което не мога да усвоя. Сега правя опити да ги ферментирам и постепенно мисля да ги върна в този преработен вид в хранителният си режим. Въпреки, че откривайки вълшебството на ферментацията в растителни протеини, нямам желание да замествам соята, нахута, лещата, фъстъка с някакви си гадни, хормонално и биоенергийно обременени клети животни. Спирането на млечните продукти на втората година от промяната, светкавично ми свали 5 килограма само за един месец, което е явен индикатор що за боклук са "млечните" храни от супермаркет, а и домашните говеда обилно къпани с химтрейлз и ветеринарни коктейли от хормони и анаболи. 
  • Основна храна още от ранното ми детство бе бобът, лещата и зелето с домати. Любима моя гозба е тракийският боб с кисело зеле. Засилих тази моя любов с множество бобови вариации на основата на соя, мунг, нахут, различни видове леща. Елда с тофу, стафиди и накиснати ядки стана любимата ми обедна храна, преди следобедните 10-15 километра на стадиона.
  • Истинско прераждане получих, чрез откриването на соята, особено ферментиралата. Тофу, темпе, кисели млека. Много качествен протеин, за качествено възстановяване, сила и регенерация. По-късно обаче преразгледах това мое убеждение, защото не от протеина имах нужда, колкото от ферментите в тези храни. А самата соя е много добра пребиотична среда в стомаха, богата на азот и фибри, които опияняват чревния микробиом. 
  • Откриването на сухият пост бе едно откровение със себе си. Така пречистих черният си дроб, червата, излишната нервност, главоболие, зъбобол. Но грешно тълкувах този процес, чрез геномна автофагия, вместо с микробна реоранизация и неутрализация на депата от излишни дрождеви и условно патогенни бактерии. 
А сега, да заповядат за бичуване заблудите:
  • На първо място това е заблудата за безкрайно невежият алкално-киселинен баланс. Реално се оказва, че тялото има нужда от киселинна храна и вода, а не от алкална. Но имайте предвид, че не от кисели суровини, а от млечно-кисели. Тоест, от ферментирала вода, храна. Алкалната храна, вода, алкалната козметика са пагубни за човешкото тяло.  Окисляват го, защото влизат в конфликт с атиокисляващият ни микробиом, който се чувства конфортно на pH около 3.5-4.5.
  • Бях се оставил да бъда убеден, че имам нужда от много вода, от поне чаша вода преди всяко хранене, от обилна хидратация с изворни, алкални води в скъпи шишета, пълнени при пълнолуние в австрийските Алпи. Оказва се, че мъртвата, алкална вода е много вредна, убийствена за микробиома ни, тя е в основата на газове, дискомфорт, зъбобол, хормонални смущения, глад към захари и влечение към алкохол. Сега знам, че само живите води са полезни, това са млечно-киселите и хибридните (лакто + дрождеви) питиета. Чрез които нямаме нужда от алкохол.
  • Добавки и витамини. С неистово настървение купувах всякакви аминокиселини, витамини, минерали, синтетични хормони от iHerb, Amazon, Зоя. Пари на вятъра, здраве на бунището на глобалната дезинформация! Единствено и само микробиомът може да синтезира аминокиселини, ензими, витамини, всичко. Дефицит на B12? Нямам, напротив - на отлични нива след откриването на дивата ферментация в туршии, кимчи. K2, стави, кръвоносна и сърдечна система? Е как при толкова натто, темпе, кисели млека. Протеинов дефицит? Абсурд, при толкова бобови и зърнени аминокиселини от целият спектър. GABA, мелатонин и така нататък? Ха... една мощно ферментирала джинджифилова лимонада и си спокоен като йога на пълнолуние. 
  • По възможно най-скъпият начин установих, че всички протеини, елитни аминокиселинни комплекси, са абсолютна бутафория. Соев протеин, грахов протеин, конопен протеин, тиквен, комбиниран... пари на вятъра. Леща с ечемик, соево кисело мляко с овесени ядки, елда със запечена тофу, киноа с темпе... тези храни даваха много повече мускулна маса, енергия, сила от всичките прехвалени протеини. да, някои добавки водеха до обем, заради задържане на вода, но с този обем идваше и претоварване на бъбреците. Добавяне на малко сол към бобовите яхнии, също осигуряваше обем, хидратация. 
  • За големи периоди се насилвах да не консумирам сол, това ме изчистваше солидно, но при всяка тренировка имах проблеми със ставите. Усетих, че мъртвата, дехидратирана сол е нещо като бич за лигавицата и органите, но ферменто солта, във влажна среда е мощен енергиен източник. И да, необходим е широк спектър от соли, любима ми е метановата (черна, вулканична) сол, след която уважавам най-много влажната келтска сол. Влюбен съм и в добрият тамари сос.
  • В началото бях в еуфория като открих принципите на електролитно възстановяване, дали с банан, тъмна бира, или кокосова вода, все бе чудо. После обаче открих силата на ферментите, на зелевата чорба, реджувелака, млечната суроватка. И бледите имитации, загубиха своето очарование. Най-добрите, подредени, структурирани електролити са във ферменто-напитките. Дори най-скромната като мощ жива напитка, комбучата е класи над плодови сокове, синтетични възстановители.    
  • Дълго време вярвах в суровоядството, която мега-заблуда ми донесе множество здравословни аномалии. Включително алергии, стомашен дискомфорт, нервна зависимост към бързите захари. Сега знам, че голямата полза от суровите храни, са ферментите по кожата им, но само ако те се намножат в подходяща среда, иначе са безкрайно малко. Всъщност много от суровите храни са без кожа, или с мъртва, отровна, стерилна. Тоест са напълно безсмислени. Живата храна не е синоним на суровата, дори напротив, двете най-живи храни са натто и кимчи, в първата има варена соя, а във втората - варено оризово брашно. Без да са сварени субстанциите в тях, тези храни са невъзможни.
  • Доста време прекалявах с чайовете, което отслаби бъбреците и разбалансира нервната ми система, чрез различни опиати, стимуланти и синтетични, необявени по етикетите подобрители. Сега знам как се прави лакто-ферментирал чай, и то от регионални билки. В подходяща топлинна среда, той е невероятно благотворен, например ферментиралият чай от коприва или от лакто-сушено цвекло. 
  • Кафето, кофеинът са зло, не зло, а сатанинско изчадие за тяло и нервна система. Но ти помагат да влезеш в матрицата с рязък замах и да натвориш чудеса от хъс, каквито в йога периода си на баланс, няма как да станат. И все пак, има много по-добър начин за прием на кофеин, от бруталната му термична обработка, която е в основата на сърдечната криза и нервното мракобесие. Това е извличането на кофеина чрез студена ферментация в заквасено мляко, от соя или от фъстък. Не по-малко енергия носи гуарана ферментацията. Много нежна мощ идва от матча киселото мляко. За нещо ПО-ТАКА, което прави смешни всички азотни бъстери и литри ред були и монстъри... да заповяда кората от йохимбе, която ферментирайки в джинджифилова лимонада или в реджувелак, осигурява брутален прилив на енергия, на тестотерон и хъс за работа (макар и не кой знае колко смислена).
  • За известно време вярвах в глупавата кетонна диета. Отдадох се на зехтини, кокосово масло, кедрови ядки, тахани. Много лош резултат! Нищо не се окислява и не убива микробиома така, както мъртвата мазнина. Която е в основата на повечето алергии. 
  • Вярвах в глутеновото зло години наред. После осъзнах, че глутенът е добра храна за микробиома, също както е целулозата. При добра ферментация на хляб, глутен практически не остава. Проверете с рефрактометър. Но може и с pH метър, защото спадането на киселинността е съпроводено с разходването на глутена. 
  • Супер храните най-често са една огромна маркетингова лъжа. Стерилизирани, етикирани, умъртвени... те се окисляват и водят не до ползи, а до вреди. Нещо повече, всяко тяло, всеки микробиом има регионални предпочитания. Тоест леща от Америка не е като леща от Тракия. Кокосовото масло е полезно в Индия, но води до алергии в Европа, защото е стерилизирано, мъртво и съответно окисляващо се.
  • Алкохолът не е абсолютното зло. При концентрация до 17% той има благотворно въздействие. Става въпрос за живият алкохол, за непастьоризирания, съхраняван в бактерийно активни бъчви, без контакт с химия, метал, УВ светлина. Алкохол има и в кефира (истинския), и в комбучата, и в оцета, и в престоялата джинджифилова лимонада. Всъщност той е индикатор за преобразувание в нещо по-полезно от първоначалните бързи захари.  
  • Рецептите из здравословните предавания са вредни, ако ги спазвате буквално. И да има полезни, вкусни, разкошни храни, те изискват регионална и сезонна адаптация. А и снимките на недовършени ястия с контрастна светлина и пулвелизатори си е чиста форма измама.
  • Сред заблудите ми е и ремонтът на психиката, наложителният ремонт. Бях убеден, че със спорт и маниакално хранене, пост, домашна храна, редокс вода, съм недосегаем, имунизиран за вечно здраве, спокойствие. Е, да, ама не! Често на помощ идваха розовите хапчета и валидол в несвяст, иначе няма сън, следваха депресии, апатии и изолация. Е, много по-добре е човек да изпуши нещо, да му отпусне края с домашно питие, отколкото с химията, водеща до зомбиране. А по-късно вече открих и други начини за рестарт, не само алкалоиди и спирт. Ферментите, дават криле, събуждайки полезностите в растенията, без термична обработка или алкохолна дестилация. Канабисовият крем за кожа, просто свърши чудеса, чрез лакто активация.  
  • Оказа се, че имам излишни мазнинки е много по-добре за имунната и нервната система, от дефицит на 10 килограма, поради парадиране с плочки и гордост от ниво на мазнини под 10%. Здрав си, спиш като изрод, имаш тестотерон, сече ти пипето, пък нека да имаш малко паласки. Всяко нещо си има цена.
А сега да обобщя. Ако искате да излезете от омагьосаният кръг на болести, нервни аномалии, затлъстяване, алергии, тумори, преждевременно състаряване, тогава предприемете следните стъпки:
  • Направете си диагностика на триглицериди, холестерол, телесна композиция, висцерални мазнини, пулс, кръвно налягане, кръвна захар, хормони, витамини. Вижте къде издишате.
  • Пълно спиране на алкохол, кафе, цигари, за поне месец. Тялото започва да се нормализира след месец пълна трезвеност, след седмица пълно спиране на кофеин, след 10-на дни без окисление на белите дробове с пушек. 
  • Спиране на всички бързи въглехидрати водещи до инсулинови скокове, от бяла захар, шоколад, тесто, до картофи, ориз и дори варени моркови. Както и на всички плодове, дори доматите, които са плод, също както и краставиците. Преминете към целулозна и инулинова диета с листни зеленчуци. Така ще трансформирате дрождевият си микробиом в млечно-кисел. за седмица ще се отвъртете от писъка на дрождите за сладко и тестено. 
  • В началото нямате нужда от толкова спорт, колкото от движение, разходка, дишане, аеробна тренировка. Много ще ви помогнат анаеробните дихателни техники, които подпомагат микробиома, издръжливостта, регенерацията. Ако и да искате ендорфин чрез тренировки, забравете за фитнеса, наблегнете на свободни тежести, лично тегло. Ако и да бягате, то нека да е без рекорди, технологии, часовник и тъпи състезания с други социопати. 
  • Нямате нужда от вода, а от живи напитки. Научете се да правите джинджифилова лимонада, това е най-лесно, алфата на ферментацията. Следващото ниво е реджувелакът, който при новобранците вони ужасно. Висшето ниво е лакто-лимонада от фъстъчена суроватка. 
  • Прескочете етапа с био храни, полезни добавки, маниакални оди на невротични майки за ползите на това или онова. Здраве онлайн не се поръчва. Всичко с етикет, ако и да не ви навреди, полза няма да ви донесе особена. И все пак, може да поръчате някои свежи масла, пробиотици от топ ниво, брашна, по-малко вредна козметика... имайте предвид, че всичко това е просто суровина за подобряване. Поръчвам прилично ший и кокосово масла от Амазон, но без пробиотична обработка и зреене, това са посредствени структури. Много хора имат алергия към кокосова масло, никой от тях обаче няма ни най-малка негативна реакция, към облагородено чрез бактерии масло, което оставам да стигне до солиден редокс потенциал за около два месеца. 
  • Ударна нормализация на тялото, на микробиома, на метаболизма ще дойде от живата кулинария. Не си правете илюзии, че ще направите веднага натто, кимчи, фъстъчено мляко, библейски хляб, темпе, тофу. Това е висш пилотаж, който почва с множество провали и брутален разход на време, посуда, четене, баене, псуване и овикване от хората, с които живеете. Започнете от натто, най-лесно е, самото натто добавяйте във всякакви яхнии, боб, гювечи, мусаки. Вместо кимчи, фокусирайте се върху кисело зеле с дива ферментация, по германския метод в собствени сокове. Уловите ли процеса, натам вдигнете нивото до кимчи. Млека с дива ферментация в началото почти винаги са гадни, отложете го за след натто и туршия, дори след темпе. Тренирайте с прясно соево мляко, което подквасвайте с някоя добра промишлена закваска, например на "Елби". С времето, с развитието на уменията си, ще усетите как да включите много диви ферменти, подквасени масла, соли, глини, минерали, живи подправки.  
  • Най-важните технологии у дома са самоделният уред за ферментация (с ИЧ или нажежаеми лампи), хладилникът с от +6, до +20 градуса, чугунените и глинени съдове, електромагнитна бъркална, машинка за вакуумиране, ORP метърът, BRIX рефрактометърът и pH анализаторът. 
Най-важното е да забравите за ограниченията. Такова нещо като глад няма, има сигнал за липси. А тези липси се попълват не с рестрикции, а с качество.
Глад за сладко? Ферментирал шоколад с натурална какаова маса, лешник, фъстъчено мляко, ферменти, телесно темпериране.
 
Дългата, дива ферментация на хляб 
Глад за тесто? Ферменто палачинки, лакто-натто хляб с бобови и зърнени брашна.
Глад за солено? Хубава туршийка, кимчи, мисо.
 
Правилното място на алкохола
Жажда за алкохол? Московско муле с малко домашна ракия и много реджувелак от ръж или просо.
И още много, ли много научих. Че храната е свързана с хигиена и козметика, с очния, кожния, космения микробиом. С това редуцирах множеството си алергии, поправих зъбите си, брадата ми стана много по-черна, напуканото стъкловидно тяло на очите ми се поправи, виждам като орел, и то двуглав... тракийски.
Микроскопът, пръв помощник във всяко осъзнаване

Огромна е заблудата за месото, млякото, яйцата. Има две крайности - тлъст чревоугодник на окислени, мъртви меса, млека и сирена, а в другата крайност е екстремистът веган. истината е друга.
Сьомга, която ферментирам млечно кисело под вакуум, в джинджифилова лимонада

Месата и млеката са безполезни към вредни, ако предварително не са разбити на късоверижни аминокиселини, от ферменти. Човек не може да консумира натурално месо (без термично) окисление, освен ако то не е ферментирало. Всички ползи от местни храни се отнасят само за ферментиралите им версии: суджук, пушено месо, сланина, сельодка, ферментирали колбаси и др. Месото не се готви над 40 градуса, то зрее, чрез ферменти, препоръчително във вакуумна среда. Рибата от снимката по-горе съм я ферменто-мариновал под вакуум и оставил да зрее на 40 градуса за 8-10 часа. Главен фермент на рибата е нейната кожа, също както на домата, зелето, сливата, гроздето, гулията. И прасето, сланината е стартер, подпомогнат от лакто-сушени билки. Сурово месо, се накисва в солена квасова вода (реджувелак, джинджър бира или млечна суроватка), така се стартира ферментационен процес. След това някои си мислят, че се суши, но то зрее, ферментира за около три месеца. Консумира се зряло, живо, полезно. Аналогично е и със сирената.
Много повече от буквичките тук, представям, демонстрирам, дискутирам на моите живи срещи, с живи хора. Живата компания, качествената жива социална среда е следващата стъпка към личното израстване. Защото никоя храна не може да изкове духа, любовта, приятелството. И най-мускулестото тяло е лишено от смисъл, ако не се комбинира с творческа същност, пееща душа, могъщ пример за нашите приемници в щафетата на живота.
Всеки човек е и уникален, и динамично променяш се. Геном и кръвна група се не променят, но чрез модификация на микробиома може да бъдете слаб, дебел, мускулест, потентен, нервен, спокоен, надъхан, апатичен, симпатичен, изцъклен вампир и така нататък. 

Коментари

  1. Споделям резултати от диети през детския период на живота ми.

    Роден съм в провинциално градче, в семейство на учители вегетарианци. Детството ми премина през най-бедните години след Втората световна война. Ежедневно имахме право на определено количество хляб, растително масло, през текущия месец - малко плат за дрехи и нямаше дърва и въглища за отопление.

    До навършване на 18 годишна възраст не бях дори опитвал като храна нещо, което е било живо. В менюто ми освен растителни храни влизаха и всички продукти от животински произход, които могат да се получат без животното да бъде наранено или убито: мляко и млечни продукти, яйца, мед и пр.

    На 18 годишна възраст бях единственият вегетарианец в училището. Завърших мъжка гимназия (колеж) с най-висок успех за випуск от над 80 ученици и бях определен за знаменосец на училищните паради. По същото време (17-18 години) покрих спортните норми от военно-спортен комплекс за младежи над 21 годишна възраст. През този период бях състезател по парашутизъм (доцелен скок) на регионалния Авиоклуб и регионален ученически вицешампион по бокс в категория до 64 кг. Имах колекция от награди за първо място в ученически състезания (олимпиади) по математика, физика и военни състезания по снайперска стрелба.

    След завършването на колежа трябваше да премина военната служба като кадет във Военната академия, а след това с конкурс бях приет за студент в Техническия университет. В Университета и при военното обучение нямаше възможност за спазване на диети и преминах на общ хранителен режим, който прилагам без ограничения и норми до сега.

    Сега съм на 85 години и още нямам оплаквания от здравен характер.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.