Translate

Филия с Мас

По-глупава храна от тази няма, няма как да има.
И то не защото това е вредна, безсмислена храна, а точно напротив.
Ще обсъдя циганската баница, вариант на филията с мас. Първо, че такова нещо като цигани, романи няма... но нека се фокусирам върху филията.
Преди 100 години това е бил жив хляб, вероятно млечна ферментация. Жив шарлан, който се заквасва с билки. И живи подправки.
Ако оставите такава филия за 5-6 часа на топло, тя ще оживее от ферментите си.
В днешно дни ще оживее, ама като цъфнат налъмите.
Хлябът е мъртъв, хората у дома правят тъпотии със сода или в най-добрия случай, с ацетонова помия, наречена квас.
Вместо жив шарлан, се ползва рафинирана, стерилизирана хранителна нафта (олио). И хайде сега, по-простите от вас, пак да ревнат за прелестите на социализма.
Подправки? Отдавна няма такива, няма живи, активни, с които може да заквасите и кисело мляко, и сирене, и хляб.
Филия с мас, циганска баница, филия с масло и мерудия... един и същи принцип, на жива, солидна, полезна храна.
Но в наши дни - няма как.
Няма, ама друг път.
Моите ученици знаят как се прави жив ръжен хляб, с млечно-кисела, естествена ферментация.
Ще бъдат научени да си ферментират шарлан.
Знаят как, на каква температура и след каква предварителна обработка, се сушат билки и подправки, така, че от тях кисело мляко за една вечер се заквасва.
Някой нещо се е засегнал на разбирач за храна? Да го питам аз, защо детето му е подложено на бавна смърт чрез хранене с кроасани? Никое нормално дете няма да предпочете кроасан пред истинска филия с жив хляб, жива мазнина, мощни подправки.

Коментари