Translate

Коктейлите, коктейлите

Също както в строителството, изкуството, музиката, така и в кулинарната наука еволюираме, но с обратен знак.
Не само, че не се знаят елементарни факти за концепцията на храна и питие, но и твърдоглаво се правят глупости.
Останали са само старите спомени... пълни с уют и здраве. Някога хората са пиели живи напитки за здраве, сега са достигнали нивото на пропаднали пияници.
Една от най-глупавите професии е тази на бармана, който по призвание трябва да бъде лечител, с диплома по микробиология и ферментация.
Всички "коктейли" имат принципа на намножаване на живот в топла, въглехидратна среда.
Една от най-известните концепции е тази на пунша. Тайната на добрият пунш са не плодовете, а кожичките им, където има най-много ферменти, също така и добавяне на лактоподправки като мента например.
Живата инфузия на живи ферменти в напитките се осигурява и от соли, глини, порест камък, благородни метали и смоли.
Живот се набавя и чрез мед, особено от пресният мед. Стотици са разновидностите на медовини по цял свят, хиляди са забравени. Вода с мед, диви ферменти, топлина, подправки... и готово.
Едно греяно вино е част от живата концепция за пробиотично облагородяване. Само по себе си виното е нищо, особено ако е старо, окислено, изяло захарите си. В наши дни всичкото вино е консервирано, мъртво...
Но има начин и за неживо вино. Загрявате на водна баня, вино, след което постепенни добавяте около 30% жива напитка като реджувелак, тиквена бира, лакто цитронада, ябълков сайдер или дори млечна суроватка. Добавяте прясно смлян черен пипер, настърган джинджифил (кожата му), куркума. Под 40 градуса, поддържате за няколко часа топлина. Ще усетите веднага пробиотичната алхимия по лекото шупване на сместа и по-киселият вкус.
Може да приготвите така живо вино и като го оставите да зрее на хладно за 2-3 дни.
Всичко, което пиете от магазина е абсолютно безсмислено. А по баровете някакви костюмирани младежи гледат да ви излъжат само чрез вкус и аромат (синтетика), като ви тровят с мъртъв алкохол.
Един Блъди Мери вече няма кой да направи. Вместо живи ферменти в доматен сок, се предлагат стерилни гадости от супермаркета.
Водка с лимонада? Е откъде жива, лакто-цитронада? Която става толкова лесно, безкрайно по-вкусна е от имитацията с въглероден диоксид.
Московско муле? Друга жива напитка на основата на джинджифилов, жив квас, какъвто в никой магазин няма, а барманите освен да носят костюма и да се правят на циркаджии, не знаят, не могат да правят жива лимонада.
А знаете ли защо лед? Защото обикновено живите коктейли се приготвят топли. А оптимална полза за тялото имат при телесна температура.
Алкохолът не трябва да надминава 15-17%, това съсипва голяма част от ферментите. Да се пие концентриран алкохол е чисто безумие. Уиски с кола... преди 100 години Кока Кола е била не само живо ферментирала напитка, но и с активни психо-вещества.
Много е вероятно в наши дни, само елитът да консумира правилният вариант на това, което ни пробутват в долнопробни барове, мъртви ресторанти и магазини, безкрайно невежи ТВ предавания и смехотворни в своята наивност ютюб ентусиасти.
Наздраве! За здраве! Ето го ключът... пие се напитка, в която има здраве.
А зад горчиво, имам много да ви обяснявам за тютюневата бира, но има кога... на живите ни обучения по домашно кръчмарство.

Коментари