Translate

Битката за Хляба

По времето на социализма, се установи една доста интересна кулинарна мода.
Белият хляб! Пълно безумие. Не защото има глутен и други полу-истини, заради друго е.
Белите брашна са мъртви брашна, махнати са фибрите им, самото брашно е минало през толкова технологични процеси, окисление с метал и светлина, с химия и антибактериология, че в него няма нищо полезно.
Чер Хляб - това е истината. Мели се на момента, на каменна мелница, за да няма окисление. До балканските войни така се е правил. Тракия като флагман на "арабския" свят е окупирана от Запада, чрез назначаване на главорези в Мизия. Но в "арабският" свят още помнят как се прави истински, тракийски Хляб.
Интересно, че в момента от двете страни, които водеха битката за Тракия, също помнят как и от какво се прави истинският хляб. В "Русия" и в "Германия" има полу-запазени традиции.
Белият хляб е бич за глобалната цивилизация от зомбирани идиоти. Бял хляб от мъртво брашно има само един начин да узрее чрез биохимия, чрез патогенни за тялото на човека микроорганизми (термофилни дрожди, мая). Този начин е по-зъл дори от върховно глупавият метод със сода.
Няма да коментирам заблуденият клон на хлябо-строенето, чрез вкисване на мъртво брашно, така нареченият "квас". Това е много заобиколна пътечка, до Пътя на истината за Хляба. "Квасовият" хляб е грешна интерпретация на вярна традиция. Ако се вземе кършей стар Хляб или изсъхнало тесто от преди направата му, може след време да се закваси нов Хляб, със същата полезна микрофлора. Но се взима кършей и тесто от бавно-ферментирал, на ниска температура Хляб, имащ биом не в дрождевата, а в млечно-киселата гама на Живота.
Миналото е илюзия, няма как да се вярва на антрополози, археолози и други алабалиолози, за издръжката на които ни рекетират с поне 50% от труда ни. Което ще рече, че знанията ни за хляба от миналото са фалшиви, както въобще и знанията за планетата и произхода ни. Ако някой наистина се счита за еволюирала маймуна, населяваща голяма билярдна топка, във вселена възникнала от голям взрив на глупостта, то тогава дали ще се храни с Хляб или с хляб е все тая.
Но миналото може да се опознае с наблюдение, анализ, разум, опит. Пшеницата, царевицата, картофът, вероятно и оризът нямат следи в това, минало, което можем да анализираме. Кулинарният анализ и този на традициите, ни водят към автентичните структури за хляб. Събирайки две и две, от какво и как се правят другите хлебни производни, бирата и бозата, можем да установим, че правилният хляб има в основата си просо, ръж и ечемик. Което не е случайно, от тях се правят кисели брашна, в които зреят млечно-кисели бактерии, никакви спори и патогени. Вероятно в миналото има и други структури като амарант за Хляба, а библията споменава и за бобови култури в него. Фокусирайки се върху Хляба, събирайки традиции от цял свят, анализ на литература, предания, приказки, религиозни текстове... всичко което ви казвам, се оказва неоспорима Истина.
Хляб се прави лесно: 
  • Взима се килограм ръж и две шепи грах, които могат да покълнат до втория ден от поставянето си в жива вода. 
  • Отделя се от тях шепа ръж и половин шепа грах за покълване, останалото го смилате на каменна мелница. 
  • Смила се брашното, когато зърната покълнат с кълнчета не по-дълги от големината на зърното. 
  • Слага се вода, която е престояла около един ден и в която има разтворена чаша суроватка от диво ферментирало кисело мляко (друго загубено знание). 
  • Добавя се водата до достигане на субстанция на бобова яхния. Размесва се с чисти ръце и най-вече с чист и позитивен разум. Много важен момент. 
  • Желателно е да се прави това привечер. Готовото тесто се поставя в близост до гърне с гореща вода и се завива с одеяло. 
  • На сутринта тестото се размесва и се оставя да довтаса на хладно. Следобед или най-късно до привечер тестото е набъбнало, има кисел аромат и е готово за фурната. 
  • Преди поставяне във фурната може да се добави в тестото малко бобова вода. 
  • Тестото се прави като влажност така, подбира се такъв съд и такава температура, че Хлябът да се изпече за 40-50минути. 
  • Пече се в чугун, импрегниран с мас, кокосово масло или олио от гроздови семки. Когато е на огън, в глина. Някои модерни съдове също са подходящи за изпичане на хляб, но при под 200 градуса. 
  • Добрият хляб дозрява два дни. Ако го запазите в оптимална среда (хладно и умерено влажно), е отличен за консумация и след 1-2 седмици. 
  • Добрият Хляб не се разваля, старият Хляб е отличен за дробене в супа, яхния или за по-бързо втасване на ново брашно.
В правенето на Хляб няма нищо сложно, няма скъпи машини, инструменти. Просто трябва да излезете от лъжата за направата му, която се рекламира в кулинарни книги, по телевизии, в измислени хранителни университети и мастъркласове при пишман хлебари. 
Всичко това са просто приказки, ако не дойдете да опитате Хляба на моите ученици. Ако ми допаднете, мога да ви приема за следващи ученици. 
В момента по цял свят има Война. Тези, които могат да правят Хляб са обект на агресия, пряка или косвена. Хлебните цивилизации са подложени на социална манипулация, на фармацевтичен геноцид, на технологична зависимост и на мощна дезинформация. Проверете картите на военните действия, сравнете ги с уменията им за правене на Хляб. След всяка война, от Хляба остава фалшив хляб, от супермаркет.
Само Човек може да прави Хляб. Новият световен ред няма нужда от Човеци. Защото робите консумират плесенен хляб, оплитащ разума им в мицелите на невежеството и зависимисмостта. Свободният Човек се храни с Хляб. 
На снимката, една илюстрация за правенето на Хляб, традициите по света, която ползвах в мое видео. 


Коментари