Всеки един буламач, преди да заслужи наименованието си Храна, трябва да бъде "овкусен". По-простите създания наистина овкусяват фалшивата си храна чрез сол, захар, някаква люта субстанция, стерилизиран оцет и рафинирано масло. Малко по-сложните създания, се опитват да правят "овкусяването" чрез някакви сосове, с етикетчета, от био-магазини, за доста хартийки.
Нека за момент си въобразим, че наистина сме разумни създания. Тогава имаме необходимост от разумно овкусяване. Да си спомним как предците ни са имитирали знанията на по-висшите от нас същества.
Перфектната храна, комбинираща "люто", "солено", "кисело" и дори "сладко" е кимчи (на снимката). Сосът от кимчи е перфектната марината за всяко месо.
Нека за момент си въобразим, че наистина сме разумни създания. Тогава имаме необходимост от разумно овкусяване. Да си спомним как предците ни са имитирали знанията на по-висшите от нас същества.
- Принципът "солен сос" е структуриран електролит, във ферментирала основа. Например соев сос, тамари или мисо. В действителност, при сушенето на морска сол, в нея се дехидратират, биологично активни микроорганизми. Но им трябва време да се събудят в активна среда, например супа, кисело мляко, салата. В наши дни се предлагат стерилизирани солени сосове и химически деактивирана от всичко живо в нея сол.
- Поривът за "оцет" (кисело) е необходимост от фермент на базата на плодова ферментация, влизаща в конфронтация с анаеробните патогени. Заблуда е, че имаме нужда от кисело, например от лимон или в най-глупавият си вариант, от лимонена киселина. Киселостта, необходима за ударно установяване на ниско pH за правилно храносмилане може да бъде осигурена от ферментирали и микробно активни напитки, сосове. И от нищо друго. Най-солидната микробна киселост идва от туршиите, киселото зеле, киселите краставички.
- Принципът "люто" най-често идва от лакто-сушени чушки или от ферментирали ("туршия") люти растения. Всеки лют сос, в оригинала си се явява ферментирал продукт.
- Зовът към "мазно" се дължи на дефицит от заквасена мазнина. Маслините в оригинала си са квасени, маслени плодове. Зехтин, оцет, масло, сланина, също са мощно ферментирали субстанции. Много опасни са окислените мазнини, престоявайки без ферменти, те внасят в организма ни стартер за био-ръжда. Всички рафинирани мазнини са ултра отрова за тялото, всички алкални прясно пресовани мазнини - също.
- Най-силен е може би гладът към "сладко". Сред най-качествените захарни сиропи е пчелният мед, който сам по себе си е продукт на ферментация. Разбира се, индустрията не допуска такова безобразие и стерилизира меда. В наши дни на практика за заличени всички микробно активни сладки сиропи, нектари, конфитюри. Всичко е преминало в зоната на стерилизацията и смъртта.
- В наши дни на практика липсва влечение към "горчиво". Въпреки, че истинското вино е горчиво, както и ферментиралият тютюн, структурираната сяра. Повечето живи напитки и сосове с лечебни алкалоиди са горчиви. Изкарани от живата си, ферментирала обвивка, синтетичните заместители на горчивите лечебни храни са гадни, обикновено ги предлагат под формата на медикаменти.
Перфектната храна, комбинираща "люто", "солено", "кисело" и дори "сладко" е кимчи (на снимката). Сосът от кимчи е перфектната марината за всяко месо.
Коментари
Публикуване на коментар
Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.