Translate

Храната на Богатите

Вероятно си чувал за съвета на успелият човек, "Храни се така, все едно си беден и ще си здрав". Това е грешна интерпретация на вярно твърдение.
В ресторантите, особено в най-скъпите от тях ви предлагат мъртва помия, подправена с много суета, за която се искат много хартийки.
Смята се за елитно да ви предложат много скъпа супа, декорирана със запечен в подправки "хляб" (крутони). Какво невежество, каква глупост, каква бездарна имитация на изгубени древни знания.
На тази снимка виждате най-безценната гозба ("супа с крутони"), снимана някога.
Двуседмичен, зрял и сух като дъска Хляб. Живият ръжено-бобов хляб с млечна и натто ферментация не се разваля, не плесенясва, той зрее. Става по-сух, по-жив. И се събужда в топъл, пребиотичен бульон. Каквато е ролята на добрата супа.
Добрата супа е намножител на живота в Хляба. Да си дробиш Хляб не е селяния, това е здраве, опит, Познание.
Хлябът не става сух, стар, негоден, той зрее, както зрее доброто вино, суджукът, сирената. Става въпрос за млечно-кисел хляб, какъвто в почти никой магазин или пекарна няма. В хлябовете срещу хартийки има дрождева ферментация, в тях зрее с времето все повече смърт - плесени, спори, фунги. Добавят се термофилни гъби (мая), които оцеляват и при много висока температура. При кисел (ръжен, млечно-ферментирал хляб) никакви плесени не може да има, те не виреят на ниско pH и сред специалните части на млечно-киселата империя.  
В добрата супа има добри, бавни захари от бобови, кореноплодни и зеленчуци. В случая супата е от леща, ечемик, чушка, моркови, два вида ряпа. Важно е да отбележа, че ряпата е много по-добрият олигозахарид, от докараните ни от нашественици картофи. Ряпата, цвеклото и морковът са оригиналът на нишестето на картофа. Ечемикът пък е оригиналът на ориза.
Още по-жива ще се получи супата, ако се добавят след изстиването ѝ под 50 градуса, сушен домат, живи ароматни билки, нарязани продукти от диво ферментирала туршия.
При умерено топла супа се, добавя и малко шарлан, който е узрял чрез билкова ферментация, в моя случай чрез роза и левурда. 
Ако става въпрос за финансово богатство, това е храна, която и най-богатият човек не може да си позволи. Защото тя не се прави от наемници, а от Душа с познание, с Любов, с Творчески умения.

Коментари