Translate

Болната цивилизация

Една цивилизация е болна, не когато има проблеми със здравето, а когато разчита на лекарства.
Представете си голям град, подреден, сигурен, тих, чист. Този град всъщност е болен. За да бъде такъв, той има нужда от полиция, която да се справя с престъпността, от данъчни, комисии, агенции, които да регулират търговията, храната. Има нужда от болници, които не лекуват, а маскират болестите. Необходими са кмет, съветници, община, съд, армия от бюрокрация, контрола в транспорта, частни охранители и т.н.
Здраво общество няма нужда от такива регулации, санкции, маскиране на проблеми. Това води до крах на прогреса, до липса на развитие, защото няма реално общество, няма свободна воля.
Ето защо цивилизацията ни стигна до задънена улица, до липса на прогрес, до отчаяние, до масови заболявания сред хората. Факт е, че колкото повече болници се строят, лекарства, ваксини се предлагат, толкова хората стават по-болни, по-уязвими, по-зависими.
В нашият стомах става същото. Там е болно място. Вместо да се самоорганизират "добри" и "лоши" бактерии в една симбиотична среда, постоянно се вкарват антибиотици, лекарства, синтетични, ялови пробиотици, псевдо-здравословни добавки, фалшиви витамини, наркотични синтезатори на хормони.
В момента човечеството има уникален шанс, да се отърве от паразитните структури, пуснали мицели в структурата му, оплели го в конците на фалшиви икономически, социални, образователни, информационни, здравни, културни, всякакви отношения. 
По цял свят се забелязва абдикация на медицинската система, хората става по-здрави, въпреки дезинформационната психоза. Разпускат се армии и полиции, след първоначален хаос, обществата стават по-сплотени, по-сигурни.
Всички разбират, че от политици няма нужда. Те са зло, или марионетки, или корумпирани дерибеи, живеещи в нелогично охолство, и обиден за останалите цинизъм.
Банките се оказват зло. Те не организират спестявани, не носят дивиденти. Точно обратното, грабят парите и заробват с лихви. А лихварството е грях. Грях е и да участваш в лихварски процеси.
Никой няма нужда от нагласен спорт, а от лично движение, от физическа култура. Спортът в тази цивилизация се е изродил в кеч игри, от стероидни наемници, продавани като куртизантки за пари. И това е пример за децата?
Храната не се прави от ресторанта за хартийки, а в дома, с любов. В дома, където няма престъпни предписания за стерилизация, стандартизация, изследвания от фалшиви лаборатории.
Обществото ни е болно, много болно. Има нужда от рестарт. От крах на всички институции. И тогава да се изгради нещо ново, чисто и свято.

Коментари