Translate

Сейтанът - висшата форма на Хляба

Сред най-ефектните форми на Хляба е, пържолата. Тоест, сейтанът.
Сейтанът представлява отмитият от тестото глутен. За ужас на въобразяващият си, че се храни здравословно чукундур, вкарал се в какви ли не филми, най-вече дезинформационни, поръсени с много глупост и малко вкиснат талант.
Как се прави? Отмива се нишестето от тестото, остава глутенът. После се вари. Мнозина пишман кулинари стигат до тук, като след това го мариноват некадърно, мъртво и го пекат, пържат, ползват в безсмислени гозби.
Ролята на мариноването е такава: 
Мариноване е овкусяване, някога то е било и част от ферментацията. Но аз предпочитам отделна, солидна, стойностна ферментация. След сваряването на глутеновата пържола, масата се поставя в активна ферменто-смес, в случая - ръжен реджувелак, суроватка от соево кисело мляко и малко сос от домашно кимчи.
Ето как изглежда, сейтанът след ферментация:
Нещо средно между месо и гъба. Плътна, масивна, гъбеста маса. В зависимост от ферментацията, температурата, дали само лакто-, и или с дрожди- ферментация, може да се постигне ефектът на месо, на гъба.
Запичане на чугунен, оребрен сач. Феноменален резултат.  
Последващата ферментация на сейтана е нещо, което не се споменава никога в рецептите му. А опитвалите го в родната му Азия и от европейски "чеф" намират солидна разлика, в полза на автентичния вариант. В истинската си, родна форма, маринатата е от микробно активни съставки, които осигуряват зреене. При клоуните, участващи в смехотворни конкурси и даващи съвети по какво ли по зомбовизора, се ползват стерилни, микробно мъртви овкусители. 
Сам по себе си, глутенът е не особено полезна структура. Също както, лактозата и целулозата, това е захарид за намножаване на бактерии. В следствие на което ферментиралата субстанция става усвоима и много полезна. 
Без ферментация, сейтанът е като хлябът от магазина, тоест - като надуваемата жена.
Още видеа за моя сейтан:
Бъдете здрави, приятно храпване и не вярвайте на политици медици, милиционери, журналисти, учени, данъчни, банкери.
Не вярвайте на никой, който не може да направи диво ферментирала туршия, хляб с естествена закваска, боза от просо... локуми всеки може да разпъва думи, но да ги прави на дела се изисква да си човек, с творчески дух, душа, морал.


Коментари