Translate

Истини, лъжи за Метилена, Хляба и Живота от Изкуственият Интелект

Поне 90% от въобразяващите си, че са незаменими вече са в "творческа" депресия, която скоро ще прерасне в апатия, натам - в тотален отказ от живот. ИИ работи отдавна, сега вече е най-тежкото оръжие за анихилация на хуманоида. Хуманоидът, който ще бъде приравнен с паразит. Паразит, без разум, чийто разум за микросекунди се надхвърля от знания, умения и креативност на ИИ. 

За първи тест на OpenAI и в частност, на нашумелият ChatGPT, използвах темата "Метиленово синьо". А изображенията тук, пак са от ИИ, чрез мои кратки словестни описания. 

Какво е метиленово синьо и какви болести лекува?
Метиленовото синьо е химическо съединение, използвано като оцветител и багрило в различни отрасли на промишлеността, както и като лекарство при различни медицински състояния.
В медицината метиленовото синьо се използва за лечение на състояния като метхемоглобинемия, което е рядко заболяване на кръвта, при което желязото в хемоглобина се окислява, намалявайки способността на кръвта да пренася кислород. Действието на метиленовото синьо се изразява в редуциране на окисления хемоглобин до нормалното му състояние, което му позволява да пренася ефективно кислород.

Освен това метиленовото синьо се използва и за лечение на състояния като инфекции на пикочните пътища, церебрална малария и за повишаване на ефективността на някои антибиотици.
Важно е да се отбележи, че въпреки че метиленовото синьо се използва за медицински цели, то трябва да се приема само под наблюдението на медицински специалист, тъй като може да предизвика странични ефекти, като стомашно разстройство, главоболие и замаяност. 

Доста добре, и прекалено общо, продължих натам. 

Съществуват ли процедури с метиленови синьо, за да се лекува рак [болест]. Има ли документирани случаи, каква е успеваемостта?
Метиленовото синьо е вид багрило, което има някои медицински приложения, но понастоящем няма доказателства в подкрепа на използването му като средство за лечение на рак. Проведени са някои ранни проучвания, в които се изследва потенциалната употреба на метиленовото синьо като средство за лечение на някои видове рак, но тези проучвания са малки и неубедителни и са необходими допълнителни изследвания, за да се определи неговата ефикасност.
Като цяло е важно да се използват само основани на доказателства методи за лечение на рак и да се консултирате с квалифициран здравен специалист, преди да опитате каквото и да е ново или неконвенционално лечение. Ракът е сложно и сериозно заболяване, а ефективното лечение често изисква комбинация от хирургия, химиотерапия, лъчетерапия и други основани на доказателства подходи.

Интересен отговор, доста хитър. Интересно, че МС е много по-древно от всички други лечения, спрямо рака, но според ИИ е нещо ново. Лукав отговор! Но продължиха да дълбая. 

Подходящо ли е Метиленово синьо за козметични цели? А за дезинфекция на вода и храни?
Метиленовото синьо обикновено не се използва за козметични цели. То може да има някои антисептични свойства, но не е често използвано антисептично средство. Метиленовото синьо се използва като оцветител в микроскопията и хистологията, както и като средство за лечение на метхемоглобинемия - състояние, при което кръвта не е в състояние да пренася достатъчно кислород до тъканите на организма.
По отношение на дезинфекцията на вода и храни има някои доказателства, които сочат, че метиленовото синьо може да бъде ефективно при обработката на замърсена вода, тъй като е в състояние да убие някои видове бактерии и вируси. Въпреки това той не е широко използван метод за дезинфекция на вода или храни и за тези цели има по-често използвани и утвърдени методи, като филтриране, хлориране и третиране с ултравиолетова светлина.

С упоритост, и до добри отговори се достига. И все пак, показал съм ви десетки материали с научни публикации, лични експерименти, а в листовката ми за МС, има информация, от която ИИ би изпушил, от несъвместимост с официалната пропаганда.  

Може ли метиленово синьо да се приема вътрешно [орален прием]? Какви рецепти има, дози, странични ефекти?
Приемането на метиленово синьо не се препоръчва като редовна практика. Метиленовото синьо е лекарство, което се използва предимно заради терапевтичния си ефект като антисептично и антицианидно средство. В някои случаи то може да се използва перорално като средство за лечение на метхемоглобинемия - състояние, при което количеството на кислорода, пренасян в кръвта, е намалено. Използването на метиленово синьо като перорално лекарство обаче обикновено се извършва под строг лекарски контрол и въз основа на конкретна диагноза и план за лечение. Дозировката и всички потенциални странични ефекти могат да варират в зависимост от индивида и конкретното медицинско състояние, което се лекува.
Важно е да се отбележи, че приемането на метиленово синьо без лекарски контрол може да бъде опасно и да доведе до сериозни нежелани реакции. Ако имате някакви въпроси относно безопасната употреба на метиленово синьо, трябва да се консултирате с лекар или медицински специалист.

Интересно, ИИ не може да влезе в конфронтация с официалните данни и факти и при добър разпит, потвърждава истини. Реших да го попитам и други неща. 

Какъв е антидотът при отравяне със зарин?
Конкретният антидот при отравяне с цинк зависи от причината и симптомите на отравянето. Въпреки това не съществува специфичен антидот за отравяне с цинк. Като цяло лечението на цинковото отравяне включва поддържащи грижи, като например отстраняване на източника на отравянето и осигуряване на течности и електролити за поддържане на баланса в организма. В тежки случаи може да се наложи хелатотерапия, която включва прилагане на лекарства за отстраняване на излишния цинк от организма. Ако подозирате отравяне с цинк, е важно да потърсите незабавно медицинска помощ.

Тук усещам цензура за боравене с военни факти, каквито са бойната токсикология. Затова се насочих към други въпроси, за да не стана оперативно интересен за ИИ. И точно за стари средства, срещу зарин. 

Какви лечебни средства има коренът от растението мандрагора?
Коренът на растението мандрагора се използва за медицински цели от векове. Традиционно той се е използвал за лечение на широк спектър от състояния, включително храносмилателни проблеми, дихателни нарушения и кожни заболявания. В традиционната медицина се е използвал и като болкоуспокояващо, седативно и анестетично средство.
Важно е обаче да се отбележи, че употребата на корен от мандрагора не е подкрепена с научни доказателства и че безопасността и ефикасността му не са оценени по съвременните медицински стандарти. Коренът съдържа токсични съединения и трябва да се използва само под наблюдението на квалифициран доставчик на здравни услуги. Освен това коренът от мандрагора е включен в списъка на Световната здравна организация (СЗО) като отровно растение и не трябва да се използва като лекарство.

СЗО, а? Най-лечебната организация, убила повече хора, отколкото всички известни ни войни взети заедно. И все пак, отговорът е прилично коректен. Реших да питам за лекарства, които са храни. 

Как се прави натто [храна]?
Натто е традиционна японска храна, приготвена от ферментирали соеви зърна. Ето една проста рецепта за приготвянето му у дома:
Състав: 1:
- 1 чаша сушени соеви зърна
- 1 ч.л. стартова култура за нато
- Вода
- По желание: соев сос, горчица, зелен лук и кацуобуши (сушени люспи от бонито)
Начин на приготвяне:
1.    Изплакнете соевите зърна и ги накиснете във вода за една нощ.
2.    Отцедете соята и я сложете в голяма тенджера. Покрийте ги с вода и ги оставете да заврат.
3.    Намалете котлона на средно ниска степен и продължете да варите боба в продължение на 2-3 часа или докато омекне.
4.    Отцедете сварения боб и го оставете да се охлади за 10 минути.
5.    В стерилизиран съд добавете стартовата култура нато към охладения боб и разбъркайте добре.
6.    Покрийте контейнера с найлоново фолио и го оставете да ферментира на стайна температура в продължение на 24 до 48 часа.
7.    Натото е готово за сервиране, когато придобие лепкава текстура и силна, остра миризма.
8.    Сервирайте натто върху задушен ориз и по желание добавете соев сос, горчица, зелен лук и кацубуши.
Бележка: Натто има силен аромат и уникална текстура, към които може да е необходимо известно време за свикване. Това е придобит вкус и не всеки може да го хареса. Освен това е важно да следвате внимателно рецептата, за да избегнете проблеми с безопасността на храните.

Доста добър отговор, има доста тънкости, най-вече какво е натто, откъде се взима истинският бацил и какъв е традиционният начин, но това е въпрос на уточнение, може би. 

Как се прави кимчи [храна]?
Кимчи е традиционно корейско ястие, приготвено от ферментирало зеле или други зеленчуци, като репички или краставици, смесени с пикантни подправки от лют червен пипер, джинджифил, чесън и рибен сос. За да приготвите кимчи, ще са ви необходими следните съставки:
Съставки:
- 1 глава зеле напа, нарязана на парчета с големина на хапки
- 1 голям морков, нарязан на жулиени
- 1 голяма репичка дайкон, нарязана на жулиени
- 4 зелени глави лук, нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън, смлени
- 1-сантиметрово парче джинджифил, смляно
- 1 супена лъжица гочугару (корейски лют червен пипер на люспи)
- 1 супена лъжица захар
- 2 супени лъжици рибен сос
- 1 супена лъжица оризов оцет
Начин на приготвяне:
1.    Изплакнете нарязаните зеле, моркови и репички в студена вода и ги отцедете добре.
2.    В купа смесете чесъна, джинджифила, гочугару, захарта, рибния сос и оризовия оцет, за да приготвите сместа от подправки.
3.    Добавете нарязания зелен лук към сместа от подправки и разбъркайте добре.
4.    Добавете отцедените зеленчуци в купата и разбъркайте всичко заедно, докато зеленчуците се покрият добре със сместа от подправки.
5.    Прехвърлете сместа в чист стъклен буркан и натиснете надолу, за да се освободят всички въздушни мехурчета.
6.    Затворете буркана с капачка и оставете кимчито да ферментира на стайна температура в продължение на 2 до 5 дни, в зависимост от желаното ниво на киселинност и вкус.
7.    След като ферментира по ваш вкус, прехвърлете кимчито в съд за съхранение и го съхранявайте в хладилник. В хладилника ще се запази за няколко месеца.
Наслаждавайте се на домашно приготвеното кимчи като гарнитура, съставка на яхнии и супи или добавено към други ястия за допълнителен вкус и подправка!

Тук отговорът е много слаб и демонстрира пълно пренебрежение към естествената, дива ферментация. Такава няма, затова няма как да се получи кимчи по този начин. А кимчи, както и туршия, са млечно-кисели продукти, такива с оцет се не стартират, а просто мариноват. 

Как се прави хляб [ферментирал]
Приготвянето на хляб изисква няколко етапа:
1.    Смесване на муката: Смесете свежа или замразена мука за хляб с вода, сол и дрожди. Добавете дрожди в малко вода и ги смесете, за да се разбелят, преди да ги добавите в муката.
2.    Ферментиране: Добавете активен хлябов дрожд и довършете смесването. Оставете сместа да постои няколко часа, докато се увеличат обема и въздушността.
3.    Обезбедяване на форма: Преди да го печете, добавете масло или захар и заместете го на форма за хляб.
4.    Печене: Печете го в предварително загрята фурна при температура от 220°C за 30-40 минути или докато получите готова коричнева корена на поверителя.
5.    Изстиване: Извадете го от фурната и го изстинете на мрежа, за да се охлади и да се постаби

Тук вече даде на късо и ми върна отговора на българо-руски, всички по-горни отговори бяха на английски, които преведох с DeepL (Перфектният ИИ преводач). В този блог има как се прави хляб, и ето защо никога не посочвам точни рецепти, за да не обучавам изродска мрежа. В заключение, посочих странен въпрос, отвъд храни и антидоти. С доста интересен отговор.

Могат ли картите Таро да предскажат събития? Кои учени са изследвали карти Таро? Кои известени лица се уповяват на Таро? Какъв е произхода на картите Таро?
Картите Таро често се използват като инструмент за гадаене и предсказване на бъдещето. Някои хора вярват, че картите имат способността да предсказват бъдещи събития и могат да се използват за придобиване на представа за живота на даден човек. Въпреки това няма научни доказателства в подкрепа на идеята, че картите Таро могат да предсказват бъдещето.
Историята на картите Таро не е добре документирана и донякъде е забулена в мистерия. Някои експерти смятат, че картите Таро са възникнали в Италия в края на XIV или началото на XV век, докато други смятат, че корените им са в древните египетски, китайски и дори цигански култури. Въпреки неясния си произход, картите Таро се използват от векове като инструмент за гадаене и самопознание.
Известно е, че много известни хора в историята, включително художници, писатели и екстрасенси, са използвали карти Таро. Въпреки това няма доказателства, че авторитетни учени или изследователи са изучавали картите Таро по систематичен начин.
В заключение, убеждението, че картите Таро могат да предсказват бъдещи събития, е въпрос на лично убеждение и не е подкрепено с научни доказателства. Историята и произходът на картите Таро са неясни, а използването на картите Таро като инструмент за гадаене остава предмет на дебати и спекулации.

В края, ще ви покажа, какво "мисли" в картини друг ИИ, който "твори" на база наши описания. Попитах го за МС, чума и лечение. И ето какво "мисли". 

Не ни "мисли" доброто, а? 

А Батко е незаменим, нали?
 



Коментари

  1. За пореден път ни учиш на оцеляване, благодаря! Усещам, че това, което ни обясняваш настъпва, макар и да не блестя с капацитет всичко, което пишеш го обясняваш толкова добре, че дори и квачка като мен, дето на две магарета сламата не може да раздели, разбира колко е сериозно положението.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.