Translate

За холестерола, триглицеридите, захарта, олиото и здравето


Кратко, точно, ясно и най-вече логично ще ви разкажа за вредата от мазнините. 

Тялото ни е с температура от около 37-38 градуса, всички мазнини, които поемаме и не са течна и разливна форма при тази температура са вредни, замръзват в стомаха ни, черен дроб, кръвоносни съдове.   

Лошите, замръзващите в нас мазнини определят лош холестерол. Течните мазнини, разтварят твърдите и ги отмиват, това вече е добър холестерол. Под парчета замръзнали липиди, мазнини се споменава кодовото име, триглицериди. 

Прасето е с 42+ градуса, съответно неговите мазнини имат течна форма при 5+ градуса над човешката температура. Ето защо яденето на прасе е не само отвратително и неморално, но и вредно. 

Най-близкият аналог в растителният свят на свинската мас е палмовото масло. То също под 42 градуса е твърди и ни задръства бутала, цилиндри, клапи, артерии, всичко. Затова е идеално за тровене на човеци и на децата им.  

И ето ви кодови наименования мас и олио. Олиата са течни, годни за вътрешна употреба, докато мазите за защитен слой за външна употреба. 

Свинската мас и палмовата маз са добри за сапуни и козметика, но не и за храна. 

По същата логика, и какаовото масло не е добре, нито шоколадите, които ни задръстват. Ший (карите) маслото е добро за въшна употреба и за подхранване на епидермиса на кожата, топи се на телена температура. По същият начин и кокосовото масло, което става течни над 27-28 градуса, а при телесна температура е олио. 

Зехтинът е отличен отмивач на маслени шлаки, разтваря ги. Шарланът пък, бидейки с включен в него слънчогледов лецитин отлично изравнява масленият вискозитет и перфектно разтваря липидните твърди и триглицеридите. Перфектното масло за тази цел е и лененото, то е чистач, извеждащ излишните мази навън. 

Ако имате опит с маслата и мазите, вероятно знаете кои са техни добри разтворители, но тъй като нямате, ще ви споделя:

  • Спирт
  • Терпентин
  • Ултра течни масла

Ето защо терпентинът от боров катран дестилация отлично разтваря маслените шлаки, ускорява метаболизма, сваля кръвната захар. Зехтин и шарлан вършат отлична отмиваща мазнините работа.

Противно на голямата реклама, водата не отмива мазнините, дори ги капсулира. Различна от стерилната вода е ферментиралата, жива вода. Бидейки с ферменти, тя заквасва всички маслени структури. Съмнявам се, че имате опит, но даже и твърдо масло, при ферментация се топи и разтваря. Пример за което е ферментацията на сланина с билки и ферменти, след няколко месеца се топи в устата. 

Доброто кисело мляко с добра масленост, по същата тази причина вкарвайки маслено-кисели и млечно-кисели бактерии, разтваря и чисти мазнините.   

Истинският бич за тялото не са само твърдите мазнини, а комбинацията им с бързи захари. Това яко изпържа метаболитната ни система, обърква баланса на тялото. Ето това е шоколадът, бич от захари и какаова маз, често и с палмова мазнина. Всички сладки продукти са с палмова маз и захари, за да ни е гадно и да има работа за Биг Фарма мафията. 

Отделен бич са хидрогинезираните, рафинирани мазнини, същият шарлан става на олио (дизелово гориво), рафинираните други масла също са вредни. 

Най-естествено обаче се приемат мазнини не чрез олиа, а чрез консумация на маслодайните им носители. Основа причина за това е бързото окисление на маслото, извън неговата родна структура. Авокадото ви изглежда твърда мазнина? Не е, авокадо маслото е много течно, но най-полезно е да приемате мазнината заедно с плода и фибрите. Така е и със слънчогледа, маслините, смилане на ленено семе, което е най-мощният чистач.

Някои съвети за отпушване на тялото от мазнини и мастни депа от лош метаболизъм:

  • 5-15 капки в пирамида от кулинарен боров терпентин (не го бърйате със синтетиката за разтваряне на боя). Обичайно се нанася върху бучка тъмна захар и се пие сутрин на гладно
  • Разполагайте със заквасени шарлан, зехтин, ленено олио. Заквасването им става с лакто-ферментирали билки, покълнала ръж или овес (малц), лъжичка добър ягурт или кефир. При заквасване, добавяте и захари за намножаване на ферментите, препоръчвам ви настъргана земна ябълка за инулин
  • Соево кисело мляко с широк спектър не само фекални булгарикус бацили, а и широк спектър маслено-кисели и кефирени
  • Добър разтворител са и лакто-дрождевите, също и оцетно-киселите напитки като сайдер, комбуча и дори малко оцет в топла вода  
  • Който носи на алкохол, вкиснато домашно вино ще го изчисти моментално. Водка в джинжифилова лимонада с лимон е топ чистач, самият джинджифил е разтворител
  • Салати с много фибри и лека развторителна и разхлабваща мазнина са топ чистачи. Зеле и моркови, с много зейтин и оцет, малко авокадо и маслини са топ
  • Една твърда храна, която отлично чисти е цвекланката, "луканка" от настъргано цвекло, слънчогледови семки, реджувелак за ферментация и малко кокосово масълце. Цвеклото е топ чистач
  • Спиртен извлек от чистителни билки като пелин, карамфил, мента, орех, джинджифил, куркума, лимонена кора и други. Няколко капки в топла дестилирана вода. Това е моята "Тракийчатка"

Това е, приятели, бъдете здрави, пазете себе си и близките. 

На заглавната снимка има заквасено чрез соево кисело мляко и инулин, кокосово масло. С отличен биологичен, отрицателен редокс потенциал. Такова масло не старее и не се окислява.



Коментари