Translate

Сушените плодове - кога и как са полезни?

Една от най-полезните храни за човешкото клетъчно, квантово и микробиотично тяло са сушените плодове. На пръв поглед в това няма особена логика, в сушените плодове е редно да има много захари, излишни плесени, дрожди, алкохол, лоши бацили.
Освен това, от сушените плодове в магазина няма никакви ползи - една само вреда, във вида на излишни килограми. Та те дори не са вкусни. А някога като че ли бяха?
Сушените плодове от магазина са една огромна измама. Също като медицината, образованието, политиката, комерсиалната музика и професионалният спорт.
"Сушените плодове" се сушат със серен диоксид (E220). Тъй като се получават гадни и кашкави, към тях се добавя подсладител. Но захарта е скъпа, така че... на помощ идва химията. Влагата се отнема с долнопробно брашно, окислено до ламарина.
Истинските сушени плодове се сушат чрез температура, на около 45-50 градуса. По-висока температура сваля тяхната хранителна стойност, стартира дрождеви, ферментационни процеси. Но истинската причина за ниско-температурното сушене е запазването на полезните микроорганизми (бацили). Само те могат да консервират плода и да го запазят от гниене, патогенни организми, окисление. На баба сушените плодове бяха точно такива.
Бабите обаче често правят грешката да сушат плодовете на преки слънчеви лъчи. Това е пагубно за полезните бактерии, тяхната жизнена сила се изчерпва в неравностойната борба с UV радиацията на Слънцето. Слънцето ги окислява чрез ултра-виолетово облъчване. По-правилният подход е да се покрият с тъмна, непрозрачна тъкан, на проветливо място. Може да има пчели и оси, те пазят от други лакоми гадове, с не толкова добра чистоплътност.
По-контролиран процес на натурално сушене се получава чрез дехидрататор. Аз суша своите плодове точно така. В зависимост от плода и неговата дебелина, сушенето трае от 24 часа до 3-4 денонощия.
Въпреки, че полезните бактерии пазят сушеният плод от атмосферното окисление, това води до преразход на енергия. Затова отличен вариант за крехки, живи сушени плодове за много дълго съхранение е вакуумното пакетиране. По този начин винаги имате чудни сушени плодове, с максимална полезност.
Защо вакуум? Добрите бактерии са анаеробни (не дишат кислород), за тях вакуумната среда е рай.
По този начин е удачно да сушите и съхранявате не само плодове, но и домати, чушки, тиквички и др.
И още малко теория. Много хора не могат да си обяснят защо сушените плодове и зеленчуци на теория имат повече полезност от свежият им вариант. Това става заради микобното обогатяване, преструктуриране на захарите, конструирането на перфектен пребиотик + пробиотик.
Не се лъжете, че това е евтина храна. За малко пари добри сушени плодове не може да има. Първо трябва да се вложи премиум качество суровина, а не полуизгнили плодове като в масовото производство. Бавното сушене изисква много време и немалък разход на електроенергия. Добрите дехидрататори като моя Excalibur са една солидна инвестиция. Вакуумиращите машинки също не са евтини, ако търсите качество, по-сериозното вложение обаче е в качествени торбички с минимални вредни емисии, добро оребряване за изтегляне на въздуха.
Съхранявайте на тъмно. Няма нужда дори от хладилник. Въпреки, че при по-топло имайте предвид, че бактериите ще изядат част от захарите.
Ако материалът ви е бил полезен, споделете го с приятели.

Коментари