Translate

Плодове, зеленчуци или ядки?

Лимон или ябълка, в това е въпросът. Въпросът за доброто, енергийно начало на деня.
А може би с банан? С фурми? Шепа ядки?
Кулинарните разбирания за това кое растение е плод, а кое е зеленчук са много различни. За кулинарите доматът, краставичката и тиквичката са зеленчуци, докато за ботаниците са плодове. Според кулинарните схващания, солените растения за ядене са зеленчуци, а сладките са плодове. Това не е коректно, защото плод е растение, което съдържа в себе си семена.
Точка на споровете поставя авокадото, което е и плод, и зеленчук, и ядка. А знаете, ли, че елдата е не зърно, а плод? Фъстъкът пък е не ядка, а боб.
Объркващо е, нали? Ще ви дам една ясна насока за това как да се дефинират растенията. От бактерийна гледна точка.
Бактериите не се вълнуват от кулинарни правила, от ботаника, от книги, от филми. Все им е тая дори дали някой Нобелов лауреат ще "открие", че някоя среда теоретично е по-добра от друга. Бактериите се множат от практика, а не от теория.
Смисълът на плодове, зеленчуци, зърна, ядки е един, това е бактерийният баланс. Или по-точно батерийният баланс.
Представете си плода като анод, катод и електролит. Анодът е кожата на растението, където се събират отрицателните бактерии, катодът са семената, а електролит е плодната маса, която консумираме. Защо отрицателни бактерии? Защото имат живителен отрицателен редокс потенциал.
Катод е нашето тяло, то има нужда от бактерийния катод за да бъде живо, да не се окислява, да не старее. Плодовете и зеленчуците ни дават биоенергията за живот.
Удивително невежество е, но хората не се хранят с най-важното, с анодите на растенията. Често белят кората, в която са се намножили милиони полезни бактерии (електрони). Кожата на кореноплодните е причина за дивата ферментация на туршията.
Отлична туршия става и от лимони, когато са с кожата си разбира се. Точно в кожата на лимона се крият всичките му прелести. Човек обаче упорито пие само сока, безсмислена киселина в стомаха.
В магазина полезни плодове няма! Защото кожата им е стерилизирана с химия, с парафин, с какво ли не. Пише го и на етикетите, "да не се консумира кората, третирана е...". Това е безумие.
Хапвате ябълка, окъсявате кожата ѝ с добри бактерии, с нейната вътрешност. Това ражда полезност, антиокисление на организма. Ябълка без кожа е като пастьоризираната безалкохолна бира, суета и нищо повече.
Плод или зеленчук?
По кожата на плодовете по принцип зреят по-различен тип микроорганизми, от полезните за нас. Това са аеробни (атмосферни), устойчиви на УВ светлина създания, които в излишък, създават дисбаланс в чревната ни флора. От плодовете се задейства алкохолна ферментация, опитайте домашна гроздова ракия - чудна е.
Зеленчуците нямат кой знае каква хранителна стойност, но те са бактерийна храна. Бавни захари, за млечно-киселите ни бактерии, които държат тялото ни в баланс и го пазят от ентропията на Вселената.
По правило зеленчуковите кожни бактерии виреят без ултравиолетовата светлина от слънцето, с ограничено количество кислород. Пример за което са зелевите растения. Зелето чудесно ферментира в млечно-кисело измерение. Може да го ползвате дори като стартер за кисело мляко, защото по кожата му виреят прекрасни за енергетиката ни бактерии. Зелето е в основата на най-полезните храни: кисело зеле, кимчи и туршия.
Кореноплодните зеленчуци са още по-добра опция. По кожата на моркови, джиджифил, куркума, лук, земна ябълка, цикория и др. в условия без светлина, без кислород, се зараждат могъщи щамове, които ни зареждат за пълноценен живот.
Почвата е замасяването на организма ни с природата, катализатор на което са почвените бактерии по кожата на растенията. Знаете ли, че натто, храна заквасена от почвената сенна пръчица е в топ 2 на най-полезните храни. Чрез прием на тази бактерия, в тялото ни настъпват истински чудеса.
Лесно може да тествате кожния микробиом на растенията, неговата мощ. Оставете ги извън тяхното растение, дърво. На тъмно и топло място. Ако кожният лакто скафандър е мощен, те ще издържат с месеци, както е с картофа, с години, както е при зърнените и бобовите. Плодовете се скапват бързо, те плесенясват, с което се потвърждава казаното по-горе за малко чуждата им структура.
Но има една чудна плодова обработка. Сушенето на тъмно и с телесна температура под въздействие на атмосферните бактерии. Тогава те стават вечни, източник на мощни млечно-кисели бактерии. От естествено сушени плодове може отлично да заквасите кисело мляко. Редовно го правя от сушени домати. Сушените домати по тази причина са много по-благотворни за организма ни от суровите.
Структура в структурата, това е ядката, също и бобовите. Ядките са са обвити от структура, от черупка, която ги пази от йонизиращата ултравиолетова светлина, но пропуска инфрачервената (същото прави и глината в почвата). Черупката ги изолира и от окисляващия въздух. А чудото е вътре. Отново има кожа, но принципът вече е по-различен. Ядките и бобовите имат в кожата си инхибитори (защитници), които не са добри за организма ни. Тези инхибитори се неутрализират от водата, която намножава бактерии, а бактериите отключват полезностите. Голямата, малка тайна на добрият боб е да го накиснете за 14-20 часа в нехлорирана вода, в която сложете две лъжици суровтка от кисело мляко, а може и чорба от кисело зеле. Така, в кожичките ще се намножи чудна полезност, а бобът няма да образува газове и дискомфорт.
Относно бобовите, тяхната кожа е истинско чудо, защото в нея има и полезни атмосферни бактерии, които не само че издържат на кипяща вода, но и се намножават в нея. Отново споменавам соята и натто.
Естествено сушените ядки, като например орехите, съдържат много качествени бактерии по кожата си, които във вода избухват и се активират. Изкуствено третираните ядки не могат да осигурят тази полезност, мъртва структура в мъртва обвивка.
Аналогично е със сушените плодове. Домашно сушените плодове с бавна лакоферментация са много по-различни от тези в магазина, съсухрени от сяра.
Всичко в природата е свързано, не е изолирано и противоречащо си както са учебниците по физика, химия и математика. Кожата не само на плодовете, зеленчуците и ядките са обвити от млечно-кисел скафандър. Същото е с рибата, с прасето и с човека. Най-полезната част от рибата е нейната кожа. Затова рибното месо се ферментира с кожата, без кожа е някаква химия, фалш. Сушените меса са единствените живи, полезни за човека. Ферментация в тях може да се задейства с кожата (както е при бекон и сланина) или с червата, както е при суджуци и луканки.
Знаете ли, че принципът на сланината е аналогичен на туршията? Кожа, сол, сухи подправки (в тях има бактерии) и среда за намножаване. Мастната среда за намножаване осигурява много бавно зреене, замества водата. Така зреят сирената и маслото например, но в тях се слага външен стартер, или от растителен произход, или от стомашната среда на животните.

На първата снимка виждате заквасване на мляко от кожата на люта чушка, веригата е окъсена с дръжките.
А тези снимки ви дават идея как да проверите цялата тази теория на практика.


Коментари